Julslut och stoooor lillebror

image129Jaha så var årets julhelg i princip över, idag på Annandag jul har vi bara slappat. Jag var visserligen duktig och tog gångstavarna med på en välbehövligt rask promenad i förmiddags. Som sällskap hade jag Pernilla med mig. Och Melker har haft en kompis här ett par timmar och de har lekt en del samt spelat PS2...

Sedan i lördags kör vi hårt med Alfred att kissa på pottan. Han har fått lite "Bilar"-klistermärken som han får klistra upp på ett papper så fort han kissat på pottan. Det har verkligen släppt för honom, det har det. Dock greppar han INTE det här med bajseriet... vilket gör att vi får tvätta.... Jag hoppas och antar att han åtminstone snart fattar att han kan be om blöja när det är dags om han nu inte vill göra det på pottan... *suck*

En annan stor händelse i Alfreds lite drygt 2½ åriga liv var att han valde att ge tomten nappen på julafton!! Vi har pratat om det till och från under hösten och han har varit med på noterna, men så på sistone har vi märkt att han blivit mer "tuttig" så vi lade ner projektet, han var helt enkelt inte mogen trodde vi. Men så kom julafton och tomten och när jämnåriga kusinen (det skiljer 18h mellan dem) lämnade sin napp till tomten frågade jag Alfred om han också skulle göra det. Han nickade intensivt så jag gick helt enkelt efter den och gav honom den. Han satt och laddade en liten stund, men så helt utan förvarning reste han sig och gick med bestämda steg fram till tomten och gav honom nappen och sen snabbt tillbaka till mitt knä igen. *sötnos*

Nu har det gått två nätter och han har varit jätteduktig och inte frågat eller gråtit efter nappen överhuvudtaget. På dagtid har han däremot vid ett par tillfällen gråtit och varit ledsen, särskilt om han gjort sig illa och så, men han har snabbt accepterat läget. Vi har hela filmsekvensen, då han lämnade nappen till tomten, på videofilm så det är bara att visa honom det helt enkelt om han inte tror oss.

På bilden: Melkers bästa julklapp - en Nintendo DS lite laddad med Super Mario Bross (som även mamma gillar att spela). Så snart han var klar med paketöppningen började han spela. Ett tag satt han till och med lite undangömd i trappan för att få spela ostört. :-)

I morgon förmiddag ska jag till frissan och göra mig vacker i håret. ;-) På eftermiddagen är vi bjudna hem till grannarna på 8-års kalas och i morgon kväll planerar jag och M lite vuxentid med bio och mat på restaurang. Det var länge sen som vi två gjorde något tillsammans så där.

På söndag tar vi vårt pick och pack och åker till husvagnen. Nyår ska firas tillsammans med Familjen S och flera andra campare på Gillersklack. Det ska bli kul!


Dan före dan före...

Årets julgranNu står granen klädd och klar, tyvärr blev det en "vanlig" gran i år. De senast fyra (tror jag) åren har vi annars haft en kungsgran. De barrar inte och är finare tycker jag. De åren har vi stöttat någon lokal idrottsförening. Väldigt praktiskt tycker jag. Vi har ringt/mailat in en beställning, betalat in på pg och fått gran hemlevererad till dörren! ;-)

När maken och barnen i fredags efter dagis skulle åka och inhandla julgran var det mycket utplockat bland kungsgranarna. Endast pyttegranar (ca 1,5m höjd) fanns kvar.

Nåja, årets upplaga av julgran blev fin ändå. Den är fantastiskt tät, men jag fasar för alla barr som den kommer att släppa...

Förövrigt är det lite städning som står på schemat för morgondagen samt bakning av norrländskt tunnbröd. Det är ett måste på julen! På eftermiddagen kommer morfar och brorsan med familj på minijul. Det är morfar som vill "leka" tomte så här i förväg.

Julafton kommer att firas hos släkt i Virsbo och juldagen med mormor på lunchen och brorsan på kvällen.
Fullt upp med andra ord!

Luciafirande på dagis

Tomte-MelkerI eftermiddag har vi varit på dagis och tittat på barnens förtjusande luciafirande. Nytt för i år var att de var utomhus och alla fyra avdelningarna hade ett gemensamt firande. Det var mycket mysigt och lagom kallt utomhus. De hade tänt massvis med värmeljus (stående i små glasburkar) och ställt som en rad framför barnen. Sen blandande de sånger med att läsa verser (alla på en gång).  Efteråt erbjöds det fika, jättegoda lusselängder och barnens egenhändigt bakade pepparkakor (med varierat utseende). :-)


Det var bara Melker som var med i luciatåget i år eftesom jag har varit hemma med en snorig och lite hostig Alfred idag. Han ville hellre vara med mamma än att stå där framme och sjunga. :-)

Just ja, något otäckt hände efter uppträdandet. Vi stod i kön till att köpa fika då jag plötsligt hör Melker gråta förtvivlat. Han var lite före mig i kön så jag såg honom inte. Det som hade hänt var att han hade haft ljuset i munnen (!) och lyckats BITA (!?!?!) sönder ljuset, så nu hade han lite glassplitter i munnen. Vi gick på en gång in för att skölja munnen och lyckligtvis hade han inte skadat sig alls. *pust*

Pyrolys

image125Jag är sååå nöjd att vi lade lite extra pengar på en ugn med pyrolysfunktion då vi renoverade köket. Härom kvällen då jag lagade till en kasslergratäng skvimpade det över formen och ugnen blev lite smutsig. Just nu rengör ugnen sig själv för fullt. Tänk dig att aldrig mer behöva ha ugnsrengöringsmedel likt MrMuscle eller dylikt hemma. Det enda som kan tänkas behövas är en fuktad trasa för att enkelt torka bort de små resterna som kan finnas kvar av smutsen efter avslutat "Pyrolysprogram". Var ugnen inte speciellt smutsig behövs inte det heller alla gånger.

Kort och gott - en fantastisk "uppfinning".


Rätt tjej vann!

I fredags slutade jag tidigt och tog tåget till Stockholm för att möta med Pernilla på T-centralen. Efter samråd med SL-center tog vi pendeltåget till Årstaberg för att sedan fortsätta en station med buss innan vi kom till hotellet där vi skulle sova. Vi fräschade till oss litegrann och strax efteråt kom Christine och hämtade oss vi hotellet. Färden gick denna gång till Globen City och där skulle vi äta lite mat innan det var dags att inta Globen.

Penny & ÅseDet var rätt mäktigt med ett fullsatt Globen. Ni kan nog tänka er hur mycket 13 000 åskådare låter. :-)

Kvällens konfrencier för oss i livepubliken var
David Hellenius. Han underhöll oss i reklampauserna samt att några av de utslagna idolerna även uppträdde då. Det märkliga var, tycker jag, att det var bara grabbarna som fick chansen att sjunga. Andreas, Daniel, Mattias och Christoffer. Jag hade gärna hört något med Evelina... Något annat som bara vi i Globen fick vara med om var ett tre-låtars medley med Danny (förra årets Idol-deltagare). Det sämsta med hans uppträdande var att det var totalt PLAYBACK! Så uselt!!!! Dessutom såg det ut som han glömde bort att sjunga ibland. :-)
Marie vinnaren av Idol 2007
Jag hoppades verkligen på att Marie skulle vinna men trodde länge att Amanda skulle knipa segern då hennes hejarklack på Globen var något starkare än Maries. Dessutom hade folk tillverkat och tagit med sig något fler banderoller med texten Amanda på... När det stod klart att Marie vunnit hojtade vi tjejer och tjoade som värsta fjortisar. *ler*

Det var väldigt kul att gå på finalen och jag gör gärna om det en annan gång. Tack för sällskap Pernilla och Christine!

Maries version av vinnarlåten "This Moment":

Det är mycket nu...


På bilden: Melker januari 2007


Oj, tiden rinner iväg tycker jag. Barnen öppnade redan den 6e luckan i kalendern i morse och snart är det jul och därmed lång ledighet. Det ser jag fram mot mycket!! Julen ska vi fira hos barnens kusiner i Virsbo. Nyårshelgen firar vi i husvagnen i
Gillersklack. Vi får hoppas på att snön ligger kvar då och att det kommit mera tills dess. Vi var däruppe i helgen och då var det ca 5 cm plus att det snöade hela lördagen så säkert 10 cm ytterligare kom. DOCK började det regna på kvällen och fortsatte hela natten....

Jag är evigt trött på det här murriga hemska regniga mörka tråkiga ruskvädret. Det är mörkt när man vaknar och åker till jobbet. Det är mörkt under dagen, solen lyser med sin frånvaro och det är mörkt när man åker hem. Kan man bli annat än trött? Jag bara undrar??

Trött blir jag oxå på att tvätta barnens kläder hela tiden (nåja, jag tar hem dem på fredagar och tvättar dem då). Jag tycker inte jag gör annat än sköljer av vantar, skrubbar vinterskorna osv. Det är lera ta-mej-tusan högt och lågt på skor och jackor... Tänk vad mycket enklare det skulle vara om det var ett par-tre minusgrader och sol!!! *längtar*

I morgon ska jag till Globen och se finalen i Idol. Det är jämnt mellan tjejerna tycker jag, men jag hoppas att Marie vinner. Det ska bli riktigt roligt faktiskt. Jag kommer att jobba halvdag i morgon och ta tåget upp till Stockholm där jag kommer att möta upp med P och C. Lördagen ska vi shoppa lite på stan. Kan det bli så mycket bättre? ;-)