Tomt kök

Jaha, nu är det så här tomt i vårt kök... Planen var att tömma hela köket idag, men så hade sambon råkat köpa fel dimension på något som man har för att stänga av vattnet med... Men i morgon så.

Väggarna är spacklade och klara (de som inte syns på bild förstås). Taket är klart för målning så om någon dag åker rollarna fram och målar väggar och tak. Att vi inte har spacklat det som syns på bild har att göra med att det kommer antingen vara helt gömda av högskåp eller täckas av kakel. Senare i veckan kommer även golvet att läggas in.

Tomt kökVåga vägra björkfrön

Fyyy så jobbigt det är med alla dessa MILJOOONER björkfrön som far omkring i luften nu. Idag har det fläktat lite så när man var ute kunde man tro att det regnade - så mycket björkfrön var det i luften.

Dessutom hade sambon och barnen badat idag utan att sätta på poolskyddet efteråt. Ni kan ju bara gissa hur mycket frön vi hade i poolen sen... Det tog ungefär en timme att håva upp allt sen... Dumma björkar!! ;-)

Pool1

Pool2

Pool3
Denna "skopa björkfrön" samlades in på ett litet tjillevipp. Hoppas de har fröat av sig det mesta nu så vi slipper någon mer björkfröinvasion...

Nu börjar det hända grejer

Nu har sambon så sakteliga börjat skruva isär det gamla köket. Än så länge är gamla kyl & frys, ett 40-väggskåp och lådhurtsen borta. Vår nya side-by-side skåp fick vi hem i måndags och står nu inkopplad i hallen tillsvidare och jag har börjat tömma alla skåpen på grejer. Fördelen med denna renovering är att jag får tillfälle till att rensa ur en massa gammalt "skräp". *skönt*

Eftersom jag jobbar numera om dagarna så är det inte lätt, eller rättare sagt, nästintill omöjligt för sambon att riva kök då jag jobbar. Det är ju inte alltid som han har tillgång till barnvakt...

Nu är det klart med att barnens farmor ska ha vårt gamla kök till deras stuga på Gotland, vilket gör att sambon måste vara varsam med skåpstommarna och spara allting. Det gör ju oxå att det tar lite längre tid...

Jag hoppas vi hinner iväg till någon färgfirma i helgen för att bestämma oss för vilken vit nyans vi ska ha på väggarna.

Nä, jag är ju en förvärvsarbetande kvinna numera så det är dags att gå och lägga sig...

God natt!!

Nu har vi köket hemma

...fast det ligger ännu nedpackat i garaget dock...

På måndag börjar vi med rivningen. Fast samtidigt börjar jag jobba (på nya jobbet) så det är frågan hur mycket M kommer att hinna med tanke på att barnen även skall servas och underhållas. Det är tur att mormor finns till hands och kan komma och barnvakta lite. ;-)

På måndag får vi även (förhoppningsvis) vitvarorna levererade, men ugnen får vi vänta någon extra vecka på. Fast det gör ju inte så mycket eftersom det kommer att ta sin lilla tid att riva nuvarande köket mm.

Jag troooor vi kommer att jobba utefter denna plan:

* Riva nuvarande köket
* Ta bort valvet in till köket
* Måla väggarna
* Lägga in golvet
* Sätta upp nya köketBarnens kusiner med föräldrar är här och hälsar på oss i helgen. I morgon åker vi till
Parken Zoo för att kika lite på djuren, åka karusell och lyssna på Magnus Carlsson.

Lite före-bilder

Jag har ju inte visat hur köket ser ut idag och hur det är tänkt att se ut när det är klart. Vårt hus är byggt 1988 och köket är ett Marbodalkök från samma år. På håll ser köket egentligen helt ok ut, men tittar man noga ser man att det är lite vattenskadat på sina håll samt att lådorna har gjort sitt... De ska egentligen sitta på skenor för att underlätta utdragning, men de har gått sönder vilket gör att de hänger på varandra och drar man ut en låda följer oftast flera med ut. *irro*

Köket före2
Notera så hemskt stökigt det ser ut ovanför skåpen. Det ska bli sååå skönt att få rensa bland "skräpet" och äntligen få skåp att ställa in alla maskiner i!!

Köket före1
Köket har ett stort burspråksfönster som släpper in mycket ljus i köket. Diskmaskinen är inköpt för två år sedan och den kommer vi behålla, liksom mikrovågsugnen. Den får hålla ett tag till. ;-)

Köket före3
Valvöppningen kommer vi att ta bort och där skänken och vitrinskåpet står kommer vi att installera halvhöga köksskåp (ca 140 cm).

Och så här är det tänkt att det ska se ut då vi är klara. På ritningen är inte Side-by-side-skåpet inbyggt som det ska bli liksom att vi kommer att bygga en liten smal vägg (där hyllorna är idag till vänster om dörröppningen) som går från s-b-s snett ut mot dörrposten.
Ritning 2
Vi kommer att kakla hela väggen upp till tak kring fläkten samt hela väggen vid diskbänken. Övriga väggar kommer att målas vita med någon form av brytning, vilken har vi inte bestämt än.

De två undre toppskåpen ovanför diskbänken är vitrinskåp. Under dem kommer fyra spottar att sitta samt två två spottar i vitrinskåpen. Glasen till vitrinskåpena är frostade så man kan mest ana att det står saker där i.

De två 40-breda toppskåpen till vänster om fläktkåpan kommer sitta ca 20 cm från väggen för att underlätta att nå innehållet där i.

Ritning 1
Köket sett i en annan vinkel. Ovanför ugnen kommer mikrovågsugnen stå. Det är idag en lucka som vi får öppna. Den dagen mikron gjort sitt kan vi enkelt ta bort dagens lucka och installera en inbyggnadsmikro om vi vill då.

I skafferiet längst till vänster kommer vi att faktiskt flytta över tre (?) utdragbara hyllor från vårt nuvarande kök. Vi gillade inte Kviks lösning riktigt med en metallställning som man drar ut alla hyllor på en gång. Den kändes lite "meckig" tyckte vi.

Till höger om spisen kommer det att bli en 16 cm specialgjord dörr där vi kan förvara ugnsplåtar och/eller kökshanddukar. Annars är det tänkt att man ska förvara sånt i lådan precis under ugnen, men då får vi den lådan över till att ha annat där. ;-)

På måndag kommer köket till Kvik så vi kan hämta det, sen är det bara att sätta igång och bygga ihop stommarna. ;-) Dock tar bänkskivan 4-5 veckor på sig och vi har ännu inte något riktigt leveransdatum. Ingen bänkskiva = inget vatten eller spis... Bänkskivan kommer att levereras direkt hem till oss och då är diskhon redan monterad på den samt hål för hällen utskuren och klar. Dock har vi ju vatten i grovköket och så får vi låna en stycke kokplatta från
lillaEgo så det ska nog gå det oxå. Jag har tänkt att ha nuvarande spisen kvar så länge det bara går.

Vitvarorna är beställda och borde, om vi har tur, komma i slutet av kommande vecka (14 juli).


Futurum fläkt
Fläkten vi beställt är en Futurum Tender och ser ut som ovan.

Fortsättning följer...

Köket beställt

Idag har vi äntligen beställt vårt kök och redan nästa vecka kommer vi att kunna hämta stommarna och luckorna. Granitskivan vi beställt kommer dock att ta 4-5 veckor på sig... Så i morgon ska vi börja rensa i garaget (!) så vi får plats att bygga stommarna därinne. Sen är det dags att börja ta ner det befintliga köket. Eventuellt ska sambons mamma återanvända köket i sin stuga på Gotland som de håller på att renovera...

Vi har lyckats pruta ner vitvarorna en hel del, det känns riktigt bra. Genom att vara lite "om sig och kring sig" och fråga efter offerter hos flera försäljare samt söka priser på internet så har vi totalt tjänat (prutat) lite drygt 4000 kr.  Den största prisraset gjorde vi på Side by side-skåpet. Där sänkte han priset ytterligare 2500 kr. Ordinarie pris på det är 33000 kr, men så har de det här skåpet uppackat på lagret (en tidigare felbeställning) och han prutade själv först ner det till 28000 kr. Sen besökte jag
vitvarumaklarna.se och de tog 25 050 kr inkl moms och hemleverans... ;-)

Vi var och tittade på "Martin Timell"-kaklet igår hos Centro i Solna. Det var verkligen jättesnyggt och vi bokade faktiskt för 6 kvm (det var slut på lagret och inväntas om ett par veckor). DOCK har vi börjat vela vad gäller kakelfrågan. *suck* Nu är vi tämligen säkra på att det finns en risk för att köket kommer att upplevas som mörkt med den mörka granitskivan, det rätt mörka skiffer-laminatgolvet och så det nästan svarta kaklet... Nu har vi börjat titta efter ett kakel som är ljusgrå-akigt och helst i storleken 2x15 (kallas väl mosaik då va?). Någon som har något tips?