Torsdag 27 oktober 2005

Idag var det dags för en liten "april-EFIT" igen. Vår dag började tidigt med en dos Alvedon till en febrig Alfred...

Kl. 04.20

Alfred vaknade på natten och var skållhet. Efter tempning (38.7) och en Alvedon somnade han sött om.

Kl. 07.00

Nu har vi precis vaknat och taskiga mamman plockar fram kameran nästan på en gång. ;-)
Efter tempning hade febern sjunkit med hjälp av Alvedonet till 37,7 ungefär. Strax efter detta kort togs kom storebror in till oss i sängen. Vi klädde på oss och åt lite frukost för att sedan gå iväg till bussen eftersom det var dagisdag idag.

Kl. 08.30

Eftersom Melker inte ville vara med på kort på dagis tog jag kort på hans "kort" vid hans hylla på dagis. På detta kort är han ungefär 14 månader gammal ungefär.

Kl 09.48

Som vanligt somnade Alfred på vägen hem från dagis och här har han precis vaknat efter ungefär en timmes sömn. Tänk att få ligga nerbäddad i en åkpåse och bli omkring skjutsad i en vagn. *drömmer*

Kl 10.15

Eftersom Alfred har feber idag smakade det inte med gröt för herrn idag. Här har vi precis bytt blöja och ska strax klä på oss för att åka buss till ett köpcenter här i närheten; Tuna Park. Det är kalas i dagarna tre och presenter skall inhandlas. Nu kommer jag lämna kameran hemma så det blir inga kort på ett par timmar nu...

Kl. 14.45

Klockan 13.30 hämtade vi Melker från dagis och eftersom det var ett sånt härligt väder ute passade vi på att gå hem från dagis. Denna dag hade vi promenadsällskap av dagiskompisen Malva och hennes familj. Melker ville leka med Malva och det gick bra att följa med dem hem. Alfred och Malvas nästan jämngamla lillasyster Lovisa lekte också. Här vill Melker INTE bli fotograferad och gömde sig bakom Malvas dörr (därför är han suddig). ;-)

Kl 15.30

Alfred har piggat på sig nu och känns inte fullt så varm längre. Här är han i full färd med att försöka krypa fram till den vattenflaska som jag strategiskt ställt på lagom krypavstånd från honom. Än har han inte riktigt knäckt kryp-koden men framåt tar han sig. Han liksom ömsom ålar fram, ömsom skuttar på något sätt fram. Ser rätt roligt ut. ;-)

Kl 16.53

Nu har vi kommit hem och det är dags för matlagning. Medan jag lagar mat passar Melker på att "dega" lite. Här visar han upp en av sina skapelser...

Kl. 17.20

Alfred somnade sött på väg hem från Malva & Lovisa och fick sova kvar i vagnen utomhus.

Kl 18.06

Melker tittar på Bollibompa och strax efter detta kort togs väckte jag Alfred som fortfarande sov. 1½h fick räcka tycker jag.

Kl.19.05

Efter blöjbyte och febermätning visade det sig att febern återigen hade stigit så Alfred var rätt hängig. Han somnade strax efter detta kort togs och sov sen hela natten (med två nattmål).

Detta fick bli det sista kortet för idag...

Nattblöjans vara eller inte vara

Melker (maj-02) blev torr på dagen i november förra året och antalet olyckor efter det har varit lätt räknade.

I maj, samma vecka som han fyllde tre år (och slutade med nappen) var nattblöjan torr flera nätter i rad. Vi tog en chansning och slutade med blöjan då och det gick jättebra. Det funkade fint i tre-fyra veckor. Visst kunde det bli någon olycka ibland, men inte speciellt ofta och bara en gång per natt.

Sen i mitten av juni började han kissa på sig varje natt igen och eftersom vi vid denna tidpunkt var på semester satte vi på honom blöja igen för att slippa all tvätt när vi inte sov hemma. Jag trodde han skulle blåneka till det, men det var inga problem alls med det. Han har sedan dess haft blöja varje natt och vi ser egentligen inget slut på det.

Så här i efterhand har vi förstått att en anledning till att det funkade i våras var antagligen för att han vaknade på senkvällarna (innan vi gått och lagt oss) av att han saknade nappen (sa det inte uttryckligen). När han ändå var vaken passade vi på att ta honom till toaletten. Efter mycket övertalning från vår sidan och gråt och skrik från Melkers sida gick han iväg... Det var liksom som om han vägrade gå och kissa. *suck*

Nåja, han har alltså använt blöja sedan i juni och endast ibland har blöjan varit torr på morgonen. Man har däremot kunnat känna att han antagligen bara har kissat en gång...

För ca 2 veckor sedan var han inne i en perod då han sex nätter i rad inte har kissat i blöjan. Jag har berömt honom och hoppats att han nu är på G att bli torr. En av dessa nätter ropade han dessutom på mig att han var kissnödig så det verkade ju som om det är slutspurten... MEN så för en vecka sedan igen har han vaknat med blöt blöja varje morgon igen...

Natten till igår tog däremot priset!?! På söndagsmorgonen kom han in till mig och proklamerade att han nu inte skulle ha någon blöja på nätterna mer... Jaha du svarade jag bara för jag vet ju att det inte skulle funka. Den kvällen satte jag som vanligt på en blöja. Han nämnde i förbigående att han hade slutat men jag berättade för honom att det inte kommer att fungera eftersom man då "måste" kissa på toaletten på nätterna.

Kl 23 vaknade han och var jätteledsen. Jag gick in till honom för att trösta honom men han var knappt "kontaktbar". Jag försökte få honom att gå på toaletten för det kanske var därför han hade vaknat. När jag kände på blöjan var det redan för sent, han hade redan kissat i den... Han gick dock med på att prova att kissa mera, men utan resultat. Eftersom han oftast inte kissar speciellt mycket i blöjan om nätterna tog jag av honom den kissade blöjan och han fick somna om utan blöja (misstag 1). Klockan 4 var det dags igen.... Denna gång hade han kissat på sig i sängen. Så det var ju bara att gå upp, ge honom nya pyjamasbyxor och bädda rent i sängen (tack för den plastade frottén). Dock struntade jag i att lägga på ngn ny frotté (misstag 2) eftersom han nu hade kissat två gånger och han antagligen skulle vakna om ett par timmar "för morgon". MEN vad händer, jo när han vaknar strax efter 6 på morgonen var det kört igen... :-( Och denna gång hade vi ju ingen plastad frotté så det var ju bara att plocka bort bäddmadrass och skölja rent den så gott det går.

Igår kväll vaknade han återigen innan vi gått och lagt oss. Han grät och var jätteledsen, hade antagligen drömt något. Jag försökte under många minuter att prata med honom att han måste gå på toaletten, men denna gången gick det inte... Det är ju lite svårare att lyfta ur honom ur sängen nu när han har sin nya säng (
IKEA LO-säng) eftersom han sover ”på mitten” av sängen, som bilden visar.

Skulle han bara gå och kissa en gång per natt så tror jag att det kommer att gå bra att sluta med blöjan men så länge som han blir så arg och gråter och skriker då vi försöker få med honom på toaletten så är det lönlöst att ens försöka känns det som. Tids nog lär han väl sluta av sig själv... ;-)


Oj, orkade du läsa ända hit, jag är imponerad. ;-)